Saturday 2 February 2013

Kas tulla Kenyasse valimiste ajal? 2. Osa

Lõik ühest emailist, mille sain sellel nädalal.
Pöördun teie poole pigem üldise küsimusega, et uurida olukorrast Keenias. Nimelt plaanin kaasaga 2 nädalast reisi Keeniasse, mis jääb täpselt märtsi algusest kuni keskpaigani. Ei oska kuidagi seisukohta võtta kui suur saab olema risk sinna piirkonda reisimiseks üldvalimiste ajal. Eestis sellest väga keegi ei räägi (mõtlen reisibüroosid ja reisifoorume).”

Küsimus on igati adekvaatne ja oluline.

Minu esmane reageering on aga, et kas siis reisikorraldajad ei jälgi olukorda sihtmaal? Kas neil ei ole koha peal oma giide, partnereid, kes neile nõu annaks? 
 
Kahel mu sõbral on hotellid ja mõlemad kinnitavad, et märtsi kuuks neil broneeringuid pole, kuigi üldiselt on nende mõlema tubade täitus 95% ümber. Mu üks teine sõber on ühe Nairobi viietärni hotelli hooldusosakonna juhataja. Nende ainukesed broneeringud on rahvusvahelised valimistejälgimise organisatsioonid. Enamus suuri rahvusvahelisi firmasid ja organisatsioone andsid oma välismaalastest kõrgema taseme juhtidele juba detsembris käsu veebruari lõpuks paariks nädalaks Kenyast väljuda, osad isegi lahtise kuupäevaga tagasilennu broneeringuga. Miks siis saadavad Eesti turismifirmad kliente siia?

Samas peab mainima, et tõepoolest, viimaste valimiste ajal turistide elu ja tervist otseselt miski ei ähvardanud. Nad said turvaliselt nautida safarisid, kauneid hotelle ja suurepäraseid sööke. Nad aga ei saanud lahkuda kõige tõsisemate rahutuste ajal nendest n.ö. turvaoaasidest, sest teedel olid põlevad barrikaadid. Kuivõrd tava-kenyalase jaoks oli üheks probleemiks, et poode varustavad veoautod ei saanud liikuda, poodides töötavad inimesed ei saanud turvaliselt poodidesse kohale tulla, tekkis reaalne puudus toidust. Enamasti aga kallitel hotellidel on mitme nädala söögivarud olemas. Kui aga on vaja arstiabi saada, siis enamasti ei ole võimalik oodata, et saabub rahu ja teed muutuvad läbitavaks.

Kui te ikkagi olete juba ostnud omale reisi ja püüate otsustada, kas tulla või tühistada, siis ütlen, et Keenias asetseva Eesti Aukonsuli seisukohast, soovitaksin võimalikult vähestel Eestlastel selle aasta valimiste perioodil Keenias viibida. Valimiste esimene voor on 4 märtsil, teine voor 11 aprillil.
Osalt olid 2008 aastal barrikaadid põlevad kummid, osalt teele veetud füüsilised barrikaadid - traktorite veljed, kivid. Läbipääsemiseks tuli anda tunnistust oma rahvusest ja maksta "tolli" maksu.

Kui teil juhtub midagi, siis on võimalik, et rahutuste tõttu, ei saa ma teile abi osutada. Teed võivad olla blokeeritud või barrikeeritud. See tähendas eelmiste valimiste ajal näiteks seda, et kikuyude alalt said läbi sõita ainult kikuyudega ühes meeles olevate rahvaste inimesed. Kalenzinide aladelt, ainult kalenzinidega ühiselt võitlevad rahvad, jne. Aga selleks, et jõuda näiteks Nairobist Maasai Marasse on vaja läbi sõita kikuyude, maasaide ja nandide aladelt. Suuremad transpordi firmad vahetasid pikamaa sõitudel juhte ja sõidumeeskonda mitu korda sõidu jooksul, andes üle transiitautot kui teatejooksu pulka. Ma ei ole kindel, et ma saan teile sama moodi korraldada passi kadumisel Eestisse pöördumise tunnistuse saatmist.

Kinnitan, samas, et suure tõenäosusega on teil turvaline viibida hotellide aladel. Hotellide aladelt väljas ei ole võimalik praegu ette näha, mis võib siis juhtuda. Keenialane üldiselt ei ründa turiste, kuid kui riigis valitseb pingeline ja kaootiline aeg, on keeruline ette näha täpseid situatsioone ja kuidas need võivad laheneda.

Kindlasti kontrollige üle, et teie reisikindlustus kehtib ka poliitiliste rahutuste korral ka riikides, mille suhtes on esitatud reisihoiatus.

Keenias olles, kindlasti järgige teie reisikorraldajate ja nende esindajate nõuandeid. Ärge võtke riske.
Kui peaks tekkima konfliktisituatsioon protestijatega, või ärevameelsete jõukudega olulised nõuanded:
  • Jääge viisakaks ja rahulikuks. Kenyalane on üldiselt rahulik ja meeldiv inimene, kes austab valget inimest. Selles kriisisituatsioonis ei ole neil midagi otseselt isiklikult ega ka poliitiliselt valgete inimeste vastu. Viisakus ja rahulikus Kenya mõistes tähendab, et teid kõnetavale inimesele ei vaadata otsa. Püüdke eirata teie umber toimuvat. Ärge vahtige, filmige, tehke fotosid.
  • Andke rahulikult ära kõik väärisasjad. Neid kõiki on võimalik uuesti soetada. Ei ole ühtegi asja, mille üle on mõtet elu kaotada.
  • Esimesel võimalusel võtke ühendust minuga +254733730068

    Usun, et neid ülal toodud nõuandeid teil vaja ei lähe. Samas ei saa ma anda kinnitust, et valimiste aeg ja tulemuste välja kuulutamine laabub rahulikult. 


Soovin teile kaunist puhkust ja meeldejäävaid päevi Kenya imelises looduses, ideaalses kliimas, loomukohases külalislahkuses ja kordumatuid momente metsloomi jälgides. :)

1 comment:

  1. Edastan kommentaari:

    Bravissima, Maestra!
    Sinu tarkus ja südamest tulevad nõuanded on hindamatu väärtusega!
    Marju Tartust

    ReplyDelete