Wednesday 30 January 2013

Loomas loomeinimestele sidemeid

Täna oli väga erutav koosolek – kohtusid Tartu Loomemajanduskeskuse Juta Kuhlberg, Kenya loomemajandusega tegelevad, seda tagant utsitavad, loomemajandusest kui majandusalustalast romantiliselt mõtlevad ja koostöid loovad inimesed. See oli koosolek, mis tõi kokku kogemustega inimesed Eestist ja tõi ühe laua taha Nairobi inimesed, kes ajavad sama asja, aga pole kunagi koos istunud ja ühiseid mõtteid ja võimalusi koos mõelnud.

Kõik sai alguse detsembris kui sain, nagi ikka vahel, kirja ühelt eestlaselt, kes planeeris Kenyasse sõitu ja tahtis veidi täpsustusi. Kuna oli just minemas Eestisse arvasin, et on lihtsam seal juttu jätkata. Jutu jätkamist eelistan ma alati teha inimestega kohtudes, jättes tehnoloogia varuvariandiks. Seekord avas selline eelistus mulle uue maailma – loomemajanduse ja loovinimeste arendus- ja ärikeskuse. Juta Kuhlberg, kes oli üks Kenyasse reisi planeerivatest inimestest tutvustas mulle oma tegemisi ja suurepärast keskust. Esimese paari minuti jooksul oli mulle selge, et sellist keskust on vaja Nairobisse!! Nii valmiski plaan, et kuna Jutal ja ta reisikaaslastel on üks vaba hommik Nairobis, paneme sinna ettekande.

Nairobisse tagasi jõudes saatsin emaile ja Kenya Private Sector Alliance, organisatsioon, mis toob kokku erafirmad ja riigiorganid, et koos edendada Kenya elu ja majandust, oli hea meelega nõus seda ettekannet kuulama. Nädal hiljem olin Rotary klubi koosolekul, kus kõneles Kuona Trust juhataja Sylvia ja äkitselt märkasin, et nende tegevus kattub osaliselt Tartu Loomamajandus Keskusega. Mis muud kui kutsusin ka Kuona Trust esindajad Juta ettekandele. 
 
Nädal enne Juta ja seltskonna saabumist Nairobisse istusin Nakuru rahvuspargi väravas kohvikus jõin teed ja lugesin ajalehti. Mul oli 5 tundi aega, ootadates et mu poeg ja reisiseltskond vaatavad loodust ja loomi. Tavaliselt ma sirvin lehed läbi internetis. Paberlehti loen ainult kui on kuskil veidi oodata. Seekord oli mul 5!!! tundi. Kenyas on kolm peamist ajalehte Daily Nation (alates 1960) The East Africa Standard (alates 1902) ja The Star (alates 2011), siin reastatud trükidiraazi järgi. See oli esimene kord, kui olin ostnud kõik kolm ajalehte plaaniga need kaanest kaaneni lugeda. Ühes lehes oli artikkel sellest, kuidas ICT Board on saanud uue projekti – arendada uusmeedia ja loovate kunstide majandamist. Ahaa! Veel inimesi, keda kutsuda ettekandele!

Nii saidki täna Kenya Private Sector Alliance koosolekuruumis kokku nende oma töögrupp, kes edendab loovate äride tegevust, ICT Board inimesed, kellel on valitsuse jaoks valmis kirjutatud 5 aasta plaan, kuidas loovad tegevused toovad sisse 10% Kenya majanduse tootest ja Kuona Trust-I inimesed, kes on tegelenud kunsti arendamise, turdundamise ja kunstnikele koolituste ja omavahelise suhtlemise korraldamisega üle 20 aasta. Väike osa neist inimestest olid küll ka varem kohtunud, enamus teadsid üksteist aga ainult nimepidi, kuigi ajatakse sama asja.

Juta tutvustes Loomemajanduskeskuse kohta oli just see, mida siinsetele organisatsioonidele oli vaja – kinnitus, et see, kuidas nad umbes kujutavad ette, et loomemajandus võiks toimida, nii ka päriselt see on ja toimib. Marge Eelmaa lisas juurde huvitavaid väljendeid nagu “ekspordi revolutsioon” ja "brand building". Kogu kuulajaskond tunnistas, et Eesti on saanud kümnesse brand-i loomisega ja kiitsid A Dozen Questions about Estonia bukletti, kui selle saavutuse selget näidet.

Kui ettekanded said läbi ja küsimused küsitud ja vastatud ning soovid koostööd teha vastastiku väljendatud, jäid Nairobi inimesed veel omavahel koosolekut pidama – nii väärtuslik oli nende jaoks sellise kohtumisfoorumi korraldamine.

No comments:

Post a Comment